Categories: Nieuws

by Redactie Aardbevings Academie

Share

Categories: Nieuws
geplaatst door Redactie Aardbevings Academie

Delen

Waarom is het zo belangrijk voor mensen die zich met de aardbevingsproblematiek bezighouden om met iemand te praten, Maaike?

,,Deze groep werkt natuurlijk aan een enorm complex dossier dat je nergens mee kunt vergelijken. Dan is het heel nuttig om eens met iemand van gedachten te wisselen om samen te kijken wat jij nodig hebt. Wij weten natuurlijk niet precies wat zij doormaken, maar de diepere laag is vaak universeel: je onzeker of niet gehoord voelen, het idee hebben dat wat jij doet nergens aan bijdraagt, dat dingen zich herhalen.

Mensen denken vaak dat je pas coaching nodig hebt als je met een probleem zit. Maar het is niet alleen voor mensen die vastlopen; je moet het meer zien als een soort apk, als onderhoud, zodat alles soepel blijft lopen. Gewoon een goed gesprek met een sparringpartner. Daar zijn wij voor. Het is een soort luxe die je jezelf moet gunnen, om iemand te hebben die met je meedenkt.”

Hoe ziet zo’n gesprek er dan uit?

,,Dat hangt heel erg af van de persoon en de situatie. Soms komen mensen zelf met een vraag, anderen willen gewoon hun verhaal kwijt. Wij proberen dan tot de kern te komen: waar gaat dit werkelijk over, zijn er patronen uit te herleiden waar je iets mee kan doen, of is het incidenteel en zegt het vooral iets over de situatie waarin je je bevindt? Het is niet een oppervlakkig gesprek waarin we proberen om je een goed gevoel te geven; we denken met je mee.

Om wat voorbeelden te geven: het kan gaan over de complexiteit van de organisatie waarin je werkt. Hoe houd je je daarin staande? Of over hoe je ermee omgaat als je een vervelende boodschap hebt voor een bewoner. Misschien wil je eraan werken om professionele afstand te bewaren, of wil je juist beter leren communiceren in zo’n situatie. En het kan ook over leiderschapsvraagstukken gaan; over persoonlijk leiderschap of over leiding geven aan anderen.”

Jullie worden ingehuurd door de Aardbevings Academie. Krijgt mijn werkgever te horen wat ik vertel?

,,Nee, zeker niet. Gesprekken zijn vertrouwelijk en wij verstrekken geen persoonsgegevens aan de Aardbevings Academie of aan je werkgever. Je maakt ook een afspraak rechtstreeks met ons, zonder tussenkomst van een organisatie. Wij werken onafhankelijk.

Je hoeft je werkgever niet eens te vertellen dat je met ons gaat praten, je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Aan jezelf trouwens ook niet, hoor. Mensen voelen zich soms bezwaard, omdat ze denken dat anderen het harder nodig hebben dan zij, of omdat ze vinden dat ze een zwaarwegende reden nodig hebben. Maar zet dat vooral van je af. Je mag tijd nemen voor jezelf: plan gewoon dat uurtje in.”

Wat voor achtergrond hebben jullie zelf?

,,Ik ben van oorsprong socioloog, maar ik ben me gaan specialiseren. Ik ben zelfstandig coach en werk daarnaast voor de Hanzehogeschool als docent bij de opleiding Management in de Zorg. Rixt is opgeleid in de (positieve) psychologie met een specialisme in talentgericht werken. Ze werkt als coach en trainer voornamelijk in onderwijs, zorg en overheid. We hebben allebei veel vlieguren gemaakt als coach. We hebben allebei een eigen werkwijze. Daarin zijn we op onze eigen manier vooral zorgvuldig. En we werken graag met mensen die bij ons aankloppen vanuit hun eigen behoeften, niet omdat ze door hun leidinggevende gestuurd worden.”

Voor veel mensen is het nog best een stap om met een coach te praten.

,,Dat is waar. Soms zijn mensen ook huiverig omdat ze bang zijn voor wat er aan emoties bovenkomt als ze beginnen te praten. Wij zien ook wel eens mensen die denken: Ik weet niet wat ik dan allemaal tegen ga komen als ik stil ga staan bij waar ik tegenaan loop; “misschien beter van niet?” Maar jij bepaalt zelf wat de inhoud is. Wij stellen wel vragen, maar we voelen ook goed aan waar je wel en niet over wilt praten. Daar zijn we respectvol in.

En zoals gezegd, soms denken mensen ook dat je echt een flink probleem moet hebben voor je met iemand ‘mag’ praten. Maar je kan het dus ook gewoon zien als onderdeel van je professionele ontwikkeling.

Wil je meer weten over een coachingstraject dat door Maaike of Rixt wordt verzorgd, bekijk dan de mogelijkheden op deze site. Naast coaching en intervisie zijn diverse trainingen en cursussen ontwikkeld voor professionals in het aardbevingsgebied.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief