Categories: Nieuwsarchief

by Redactie Aardbevings Academie

Share

Categories: Nieuwsarchief
geplaatst door Redactie Aardbevings Academie

Delen

Eerst even een snelle terugblik op de afgelopen twee jaar: hoe is de Aardbevings Academie eigenlijk ontstaan?
Gardien: ,,Uit onderzoek van de GGD en de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat de inwoners van het aardbevingsgebied meer stressgerelateerde gezondheidsklachten hebben. Zo kwam het gesprek op de professionals die in het gebied werken. Zij hebben ook veel stress, doordat het werk erg uitdagend is. Dat leidt ertoe dat mensen burnouts krijgen of van baan wisselen en dat wil je natuurlijk voorkomen, ook om de kennis op het dossier te behouden.

Toen zijn we gaan uitzoeken hoe we hen kunnen ondersteunen. Dat hebben we samen met de Hanzehogeschool Groningen gedaan, omdat daar ontzettend veel expertise zit op het gebied van gezondheidsbevordering.”

Liane: ,,We hebben via vragenlijsten en gesprekken met professionals gekeken waar behoefte aan was. Daaruit kwam een aantal thema’s naar voren: stressmanagement, positieve gezondheid en conflicthantering. Er was ook behoefte aan coaching.”

Hoe zijn de trainingen vervolgens ontwikkeld?
Liane: ,,De basis stond al. Binnen de Hanzehogeschool Groningen waren er bestaande cursussen en trainingen waarvan we onderdelen konden gebruiken, bijvoorbeeld over motiverende gespreksvoering of positieve gezondheid. Maar de meeste cursussen van de Aardbevings Academie zijn op maat gemaakt. Wij zijn er vanuit de Academie voor Verpleegkunde ingestapt, maar we hebben natuurlijk netwerken bij de andere schools van de Hanzehogeschool Groningen. Voor het thema veilig opgroeien hebben we Lectoraat Jeugd, Educatie en Samenleving benaderd, bijvoorbeeld, en voor andere cursussen het Lecoraat Wederkerigheid in Leernetwerken en en ook het Instituut voor Future Environments.”

Gardien: ,,We hebben het aanbod ook steeds verder doorontwikkeld. De nadruk lag eerst vooral op gezondheidsbevordering, maar veel professionals bleken ook op communicatief vlak behoeften te hebben, daarom zijn er nu ook trainingen zoals geweldloze communicatie en verwachtingsmanagement. Het oplossen van problemen staat of valt met goede communicatie.

We bieden zowel trainingen aan voor mensen die in het sociale domein werken, als de professionals aan wat wij de ‘stenen’ kant noemen, dus het IMG en de NCG. Voor die eerste groep zijn er bijvoorbeeld kennissessies over hoe versterking procedures werken, welke mogelijkheden er zijn voor compensatie van bevingsschade. En voor de andere groep gaat het juist meer over communicatie.” Maar in principe zijn alle trainingen ontwikkeld en toegankelijk voor een brede doelgroep.

Voorheen konden professionals zich individueel aanmelden voor zo’n cursus, maar nu gaan jullie ze inhouse geven. Waarom?
Gardien: ,,We kregen steeds vaker verzoeken van organisaties die bepaalde trainingen samen met hun team wilden doen. En tegelijkertijd merkten we dat de belangstelling voor de individuele trainingen terugliep, of dat er veel mensen niet kwamen opdagen.

Dat bleek te komen doordat de werkdruk bij deze groep heel hoog ligt. Mensen moesten de trainingen in hun vrije tijd doen, of ze moesten op het laatste moment afzeggen omdat ze er geen werktijd voor konden vrijmaken. We denken daarom dat het beter werkt als we de trainingen binnen het opleidingsprogramma van de organisaties aanbieden. Daarom verdwijnen de individuele trainingen voorlopig.”

Hoe ontwikkel je trainingen die specifiek op een bepaalde organisatie zijn afgestemd?
Liane: ,,Het bestaande aanbod blijft en kan inhouse worden aangevraagd, maar daarnaast gaan we organisaties ook vragen waar zij behoefte aan hebben. Dan kan er in samenspraak met elkaar een training ontwikkeld worden.”

En zo’n inhouse training is dus gratis?
Gardien: ,,Klopt, de Rijksoverheid en de provincie stellen er geld voor beschikbaar. En niet alleen voor de training, maar eventueel ook voor een externe locatie op bijvoorbeeld de Hanzehogeschool Groningen, want als je zo’n training als teambuilding doet, kan het prettig zijn om even uit je eigen gebouw weg te zijn.

Het mooie is dat je met een inhouse training helemaal zelf kunt bepalen wanneer hij gegeven wordt en wie eraan deelnemen, zodat je bijvoorbeeld deelnemers hebt die vanuit dezelfde basiskennis starten. En je kunt het echt een plek geven binnen een bredere aanpak. Dus ik zou tegen organisaties willen zeggen: grijp die kans vooral, maak gebruik van dit uniek aanbod!”

Wil jij een inhouse training aanvragen of ben je geïnteresseerd. Neem vooral contact met ons op via www. aardbevingsacademie.nl of stuur een mail naar aardbevingsacademie@ggd.groningen.nl

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief